exm menu

 

exm menu

 

משחקי מהירות

סיגלית אריאלי | 13.09.2018
צילום בעל חיים מהירות תריס

חדות התמונה שנצלם נקבעת, בעיקר, על ידי פרמטר אחד – מהירות התריס. כמובן ישנם תנאים נוספים, אבל כשאנחנו מצלמים גוף בתנועה, מהירות התריס תקבע האם הוא ייצא מטושטש או חד. כשמצלמים בעלי חיים אפשר להתנסות עם מהירויות תריס שונות בכדי להשיג תוצאות אחרות, מעניינות לא פחות.

טנזניה, אוגוסט 2018. אני נמצאת בצפון שמורת סרנגטי, אחת השמורות המפורסמות והיפות באפריקה. סביבי מאות אלפי גנו המחפשים מזון. העדרים העצומים נעים ממקום למקום בדהרה והם בסיס נפלא למשחקי מהירותפניניג (מהירות תריס נמוכה ומעקב אחר הגוף המצולם), רוחות רפאים (מהירות תריס נמוכה ומיקום עדשה קבוע) או הקפאה (מהירות תריס גבוהה, מיקום עדשה קבוע).

פנינגהאובייקט המצולם ייצא חד אך הסובב אותו מטושטש. זאת בתנאי שמהירות התריס נכונה והתנועה אחרי האובייקט המצולם מסונכרנת נכון עם מהירות אותו אובייקט.

פנינג-מהירות תריס נמוכה ומעקב אחר הגוף המצולם

 
רוחות רפאיםמאד פשוטקובעים מהירות תריס נמוכה (במקרה שלי נקבעה מהירות של 60), ממקדים את המצלמה על הרקע ומחכים שבעל חיים יחלוף בפריים. דורש סבלנות אבל התוצאות מעניינות למדי.

רוחות רפאים -מהירות תריס נמוכה ומיקום עדשה קבוע

 
הקפאהמעלים מהירות (במקרה שלי העלתי ל-800), מגבירים ריגשות חיישן (מעלים ISO) במידת הצורך (במיוחד בשעות בוקר מוקדמות, או אחר הצהריים) וממקדים את העדשה על האובייקט הרץ.

הקפאה- מהירות תריס גבוהה, מיקום עדשה קבוע


 

ביננו, זה נשמע פשוט הרבה יותר ממה שזה בפועל. האמת היא שבפועל זה דורש תירגול לא מועט כדי להשיג תוצאות טובות ולכן, אם אתם מתכוונים לבצע תרגילים שכאלו, רצוי שתנסו אותם קודם על אובייקטים מקומיים ולאו דווקא על גנו בטנזניה. אחד המקומות הטובים לתרגול הוא חוות סוסים, שם אפשר לתרגל מהירויות צילום שונות (אחרי תיאום עם בעל החווה כמובן).
למה דווקא חוות סוסים ולא אנשים רצים? בעיקר בגלל תנועות הגוףמדובר בארבע רגליים שרצות, תנועות ראש וצוואר, זנב וכו׳. לא זכור לי שאת כל אלו אפשר למצוא בגוף אנושי.
אפשרות אחרת היא לצאת לטיול באזור בו אתם יודעים שיש צבאיםהם מטרה קשה לצילום, היות והם קטנים, זריזים מאוד ופותחים בריצה מיד כשהם מזהים רכב מתקרב. מצד שניאין תרגול טוב מזה.



Shoot from a Jeep


 


אבל רגע, לפני שאתם מזמינים כרטיסים לטנזניה, כדאי לחשוב גם על הציוד אותו אתם לוקחים למשימה.
מצלמהאתם עומדים לצלם הרבה תמונות בקצב מהיר (יחסית), ולכן כדאי מאד לקחת מצלמה שמסוגלת להתמודד עם זה. צר לי, אבל מצלמות כיס, או מצלמות כמו PowerShot של קנון (שעיקר הצלחתן זה הזום המדהים שלהן) אינן מתאימות למשימות כמו אלו.
עדשהרצוי מאד עדשת טלה טובה אבל לא כבדה במיוחד, זאת על מנת שתוכלו לעקוב אחרי האובייקט בלי רעידות יד חזקות מדי.
חצובהאין מצב. אין אפשרות למקם חצובה או מונופוד בתוך האוטו ואף אחד לא ייתן לכם לצאת מהרכב כשעדר גנו דוהר כמה מטרים מכם (סיכוי לא רע שגם מישהו שמחפש מזון בשרי דוהר איתם).
״שק אפונים״פתרון מצויין לרוחות רפאים והקפאה, יכול להיות מסורבל כשמדובר בפנינג.
אם אחרי קריאת הפיסקה הזו הבנתם שאין לכם את הציוד המתאים ואתם ממש רוצים לעשות את התרגילים האלו, קנו ציוד מתאים ותרגלו עבודה איתו עוד בארץ. הכי מעצבן זה לקרוא את מדריך המצלמה בזמן שהעדר חולף עובר לו על פניכם (כי איפה לעזאזל קובעים את מספר נקודות הפוקוס במצלמה הזו?).


Gnu herd


 


הכל מוכן, יצאנו לדרך.

נוף רצוי מישורי, רצוי נקי מעשבים גבוהים, כדי שנוכל לראות כמה שיותר מתנועת בעל החיים.
מיקום הרכב מקמו את הרכב מקביל לעדר כדי שתוכלו לצלם אותו דרך החלון בצורה נוחה. השתדלו להיות קרובים במידת האפשר למקום ההתרחשות מבלי להפריע לבעלי החיים או להבהיל אותם.
התבוננות תסתכלו על תנועת העדריש לה קצב קבוע. נסו להסתנכרן עם הקצב.
הביטו לכיוון ממנו מגיעים בעלי החיים, האם זה סוף העדר או שיש עדיין הרבה פרטים שמגיעים בריצה? וודאו כי אם מכוונים לנקודה שטופת שמש ולא לעבר עץ מצל.
מצלמה כוונו את מדדי המצלמה בהתאם לסוג הצילום שאתם רוצים לעשות כעת. עשו צילום נסיון כדי לוודא שאכן התמונה חדה והאור מתאים ו– Let the games begin..

 
 
לפני שאתם טסים לטנזיה, אולי כדאי להתחיל עם קורס צילום שיאפשר לכל אחד מכם לתפעל בצורה הטובה ביותר את המצלמה שברשותו, להכיר מקרוב את עקרונות החשיפה, הפוקוס והקומפוזיציה הנכונה – בדרך לתמונות מושלמות.
print

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

  • נכתב ע"י
    כאשר מצלמים סרט וידאו ממספר מצלמות בו-זמנית, נדרשת ׳עריכה מרובת מצלמות׳. בעידן בו לרובינו מצלמת וידאו בטלפון הנייד ומצלמות ״סטילס״...
    13.09.2018 | כתב: סיגלית אריאלי
  • נכתב ע"י
    הסטודיו לעיצוב חזותי של זגמייסטר & וולש בניו יורק עשיר בעבודות מרתקות. במאמר קצר זה נתמקד במספר עבודות העושות שימוש בטיפוגרפיה...
    13.09.2018 | כתב: סיגלית אריאלי
  • נכתב ע"י
    ציפורים הן לבטח מבעלי החיים היפים והמסקרנים ביותר בטבע – שלל צבעים, גדלים, מקורים והתנהגויות שמהוות אתגר עבור כל חובב...
    13.09.2018 | כתב: סיגלית אריאלי
-

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים:

    גללתם 1112 פיקסלים! רוצים שוב?

    להשארת פרטים
    -

    יש לנו עוד כל כך הרבה לספר, ואנחנו לא פחות מרשימים בטלפון ואחד על אחד. מוזמנים להתקשר: 4908* או להשאיר פרטים בטופס

    • רותם

    • ליהיא



      התקשר

      להשארת פרטים




      אתם מוזמנים למלא פרטים כאן ואנחנו נחזור אליכם