מה חדש בלייטרום גירסה 8
גירסה 8 של לייטרום מציגה מספר חידושים טכנולוגיים. לא מדובר בגירסה חדשה לגמרי המצריכה את שדרוג הקטלוג, אלא עדכון נוסף, החמישי במספר השנה. גירסה זו מציעה מספר שיפורים, החל במכוון Dehaze משופר, תיקון לבעיית הכתמים הסגלגלים בתמונות שצולמו ברגישות גבוהה, מנוע עיבוד חדש התומך במאפיינים אלו, מיזוג פנורמת HDR בפעולה אחת, מסיכת עומק לכלים לטיפול אזורי ועוד. לגירסה זו דרישות מערכת מעט מחמירות מגירסאות קודמות, כך שיתכן ויהיה עליכם לעדכן את מערכת ההפעלה.
שיתוף וידאו מכל מקום
חלק מהמשתמשים שניסו לעדכן את התוכנה גילו שהעדכון לא מופיע להם בלוח הבקרה, או שלא ניתן לעדכן את התוכנה. הסיבה נעוצה לרוב בסיבה שהוסרה התמיכה במערכות ההפעלה El Capitan של Apple (משמע גירסה (10.11 וממערכת ההפעלה חלונות 8.1 מבית מיקרוסופט. משתמשי חלונות בגירסה 10 יזדקקו למהדורת v1703 ומעלה- מה שאומר שאם עדכנתם את מערכת ההפעלה שלכם בשנה וחצי האחרונות- אתם מכוסים.
ראוי לציין שהסרת התמיכה נועדה לאפשר לצצות הפיתוח להתמקד בניצול יכולות ומאפיינים של מערכות ההפעלה המתקדמות. במילים אחרות- תתקדמו…
עדכון לתמיכה בוידאו
פורמט הוידאו החדש HEVC מבית – Apple עדיין לא נתמך בחלונות, אך כעת הוא נתמך רק במערכות 10.13 של Apple (המוכרת כ-High Sierra) ובמערכת ההפעלה החדשה 10.14 (המוכרת כ-Mojave). התמיכה בפורמט הוידאו הותיק AVI הוסרה במערכות מק. במידה והקטלוג שלכם מכיל סרטונים בפורמט זה, ניתן יהיה לנגן אותם בחלון נפרד, אך לא ניתן יהיה לייבא סרטונים חדשים בפורמט זה לקטלוג. התמיכה בפורמט במערכות חלונות נמשכת.
עדכון לתמיכה בוידאו
כאמור, הגירסה החדשה איננה משדרגת את הקטלוג ולכן, במידה ומסיבה כלשהי מתעורר הצורך, ניתן לחזור לגירסה .7.5 יחד עם זאת מנוע העיבוד עודכן לגירסה 5 והוא זמין תחת תפריט Process שבקטגוריה Calibration שבמודול הפיתוח. המנוע עודכן על מנת לאפשר את השיפורים במכוון Dehaze ובהסרת רעש. בעבר שימוש במכוון Dehaze בערכים שליליים יצר מראה שטוף לבן לפרקים עם כתמים צהובים. תופעת לוואי זו תוקנה. בנוסף, תמונות שצולמו ברגישו חיישן (ISO) גבוהה הציגו רעשים סגלגלים בצללים. מנוע העיבוד החדש מתקן בעיות אלו. במידה ותמונות שייבאתם בעבר לתוכנה סובלות מעיוותים שנוצרו על ידי מכווןDehaze , או מרעשים סגלגלים בצללים, כדאי לנסות להחליף את מנוע העיבוד בקטגוריה זו למנוע החדש (Version 5) ולבחון את התוצאה. ראוי לציין שכעת חלון ההיסטוגרמה מציג מתחת להיסטוגרמה דמות ברק המציינת שהתמונה המסומנת פותחה במנוע עיבוד שאינו עדכני. העברת הסמן מעל דמות הברק תציג את מנוע העיבוד בו נעשה שימוש. לחיצה עליו תציג חלון ובו ניתן יהיה לסמן אפשרות לצפייה בשינויים בין שני מנועי העיבוד לאחר העדכון בתצוגת השוואה ,(Review Changes via Before/After) לעדכן את כל התמונות ברצועת התמונות ,(Update All Filmstrip Photos) או רק את התמונה הנוכחית .(Update) אם הצגת החלון סתם מעצבנת אתכם ,ניתן לבטל תצוגתה על ידי לחיצה על כפתור.Don't Show again
מיזוג פנורמת HDR בפעולה אחת
כידוע, לייטרום מאפשרת למזג רצף תמונות שצולמו לכדי פנורמה באמצעות הפקודה Panorama מתפריט .Photo>Photo Mergeבנוסף התוכנה מאפשרת למזג תמונות בחשיפות שונות לתמונה אחת בעלת טווח צבעים רחב ועשיר בפרטים באמצעות הפקודה HDR מאותו תפריט. גירסה 8 של לייטרום מבקשת לחסוך לכם עבודה על ידי שילוב שתי הפקודות לתפירת פנורמה ממקבצי תמונות שצולמו בחשיפות שונות. למה צריך את זה ?נניח שאתם מעוניינים לצלם תמונת נוף רחבה ואינכם משוכנעים שהמצלמה תצליח ללכוד את כל טווח הבהירות בתמונות. דרך אחת היא לצלם שלוש חשיפות שונות של כל מקטע בפנורמה, למזג בכל פעם את שלושת החשיפות לקובץ HDR ולאחר למזג את כל הקבצים לפנורמה. מגירסה זו ניתן לבצע את כל התהליך בחלון אחד.
כדי להשתמש בפקודה החדשה יש צורך כמובן במספר מקבצי תמונות בחשיפות שונות .יש לסמן את הקבצים בתצוגת רשת ולהפעיל את הפקודה HDR Panorama מתפריט Photo>Photo Merge . החלון שנפתח זהה לחלון תפירת התמונות לפנורמה. לחיצה על כפתור Merge בתחתית החלון תחל בעבודת התפירה. לייטרום תציג בפינה השמאלית העליונה של חלון התוכנה פס המציג את התקדמות התהליך.בתום התהליך התוכנה תציג את הפנורמה להמשך עריכה. לקובץ שנוצר תתווסף הסיומת .Pano
מסיכת עומק שדה
המאפיין הבא רלוונטי בשלב זה עבור מי שהמצלמה שברשותו, בעיקר בעלי אייפון מהדורות האחרונים מסוגלת לצלם בפורמט -HEIC פורמט זה מאפשר דחיסה חדשנית ויעילה יותר מפורמט JPEG ומספק קבצים בנפח קטן יותר. מעבר לכך הפורמט מאפשר לשמור מפת עומק של התמונה לשימוש בלייטרום. נכון לכתיבת שורות אלו העדכון רלוונטי עבור בעלי אייפון בגירסאות (7+, 8+, X, XS, XS Max) בעלי מצלמה כפולה. כדי לאפשר את הצילום בפורמט זה במכשירי אייפון אלו ,יש לגשת להעדפות (Settings) לפתוח את העדפות המצלמה (Camera) לבחור ב Formats-ולסמן את האפשרות .High Efficiency כעת, במצלמה יש לבחור במצב -Portrait בעת צילום תמונה תוטמע בקובץ מפת עומק המציגה את עומק השדה בתמונה .לשימוש במפה זו יש להשתמש באחד מהכלים לתיקון אזורי- כלי מברשת ההתאמות ,כלי הפילטר המדורג וכלי הפילטר המעגלי. בדוגמא זו השתמשנו בכלי הפילטר המדורג. לתפריט Range Mask נוספה האפשרות (A) Depth- בחירה בה תאפשר הצגתה .(B) (Show Depth Map) האזורים הלבנים מייצגים אזורים שצולמו במיקוד מירבי (פוקוס) ,אזורים אפורים מחוץ למיקוד. בשלב זה יוצגו שתי קטגוריות. הראשונה ,(Range) קובעת את טווח הבהירות במסיכה עליו יופעל הכלי. לקטגוריה שני מכוונים- המכוון הימני מייצג את האזורים הבהירים ואילו המכוון השמאלי מייצג את הצללים. כעת ניתן לשלוט בבקרות הטווח וההחלקה .(C) ניתן לתחום את פעולת הכלי על אזורי בהירות מוגדרים. בדוגמא זו הכוונה היא להגביל את פעולת הכלי לאזורים הבהירים במסיכה ובפועל להשפיע בתמונה על הרקע ולכן יש לגרור את מכוון האזורים הכהים ימינה. מכוון ההחלקה (Smoothness) לעומת זאת, מאפשר להחליק, או לרכך את המעברים בין אזורי הבהירות, או לצמצם אותם. ערך קטן עד אפסי ייקבע שהמעבר יהיה חד וערך גבוה ייצור מעבר מדורג וחלק יותר. גרירת המכוונים תוך החזקת מקש alt תציג את המסיכה ובפועל את אזורי השפעת הכלי. בדוגמא זאת, כדי להכהות את הרקע גררנו את מכוון החשיפה (Exposure) שמאלה ובאותו אופן את מכוון האזורים הבהירים (Highlights) ומכוונים נוספים. לאישור הפעולה יש ללחוץ על כפתור Done שבתחתית החלון.
לסיכום- צילום תמונות בפורמט HEIC מאפשר להשתמש במפת העומק המוצמדת לקובץ לשליטה ברקע סביב לאובייקט המצולם. בשלב זה לא ברור עד כמה מאפיין זה שימושי עבור אלה שאין להם מצלמה דואלית המסוגלת לשמור את התמונה בפורמט זה.
שיפורים בצילום ישירות ללייטרום (Tethering) בקנון
התלונות של צלמים המשתמשים במצלמות קנון הגיעו לאוזניהם של המפתחים ב-Adobe ובגירסה 8 של לייטרום שופרו הביצועים והמהימנות של הכלי. לחלון אפשרויות הצילום נוספו שתי אפשרויות: האחת לביטול האפשרות Auto Advanced והאחת לשמירת עותק למצלמה (Save a Copy to Camera) . גירסה זו מאפשרת לשלוט בנתוני הצילום (מהירות תריס, מפתח צמצם, רגישות חיישן ואיזון לבן) ישירות מחלון הצילום בלייטרום, ללא הצורך בשינוי הערכים במצלמה עצמה.
תמיכה במצלמות חדשות
Canon EOS R
Fujifilm X-T3
Nikon COOLPIX P1000 (preliminary support)
Nikon Z7
Panasonic LUMIX DC-LX100 II
תמיכה בעדשות חדשות
Canon EF
Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM
TAMRON 17-35mm F2.8-4 Di OSD A037E
Canon RF
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM
Nikon F
TAMRON 17-35mm F2.8-4 Di OSD A037N
Parrot
Anafi 23mm F2.4
Sony FE
Venus Optics Laowa 15mm F2 Zero-D