Dark mode vs Light mode
בקולנוע ובספרות ניתן לקבוע שכמעט תמיד כוחות האור ינצחו את כוחות האופל. אך מסתבר שהמציאות מעט שונה. הטרנדים מהמאה הקודמת עברו אבולוציה ובשנים האחרונות קמה תופעה חדשה בעיצוב הממשקים הדיגיטליים שתופסת תאוצה בקצב מסחרר. התופעה נקראת עיצוב "Dark Mode", וכפי שזה נראה עכשיו, ה׳מצב האפל׳ כאן כדי להישאר. חברות רבות עושות מאמצים רבים כדי להביא אותו אל המשתמשים כמה שיותר מהר. במאמר זה אציג את היתרונות והחסרונות בעיצובים אלו וכבונוס, אשתף מספר ממשקי Dark Mode ששווה לקחת כהשראה.
הכל מתחיל עם המצאת המחשבים הראשונים – אותם מכשירים מגושמים הדומים יותר למיני בר מאשר למחשב המודרני. כבר אז היה שימוש בממשק עם מלל בהיר על רקע כהה, אך לא מתוך בחירה כמובן. בשנות ה-60-70 המגבלות הטכנולוגיות לא אפשרו לשנות את התפיסה שבה הממשק ייראה אחרת, עד שבשנות ה-70 המאוחרות, עם הפריצה הטכנולוגית, קיבלו המשתמשים את היכולת ליהנות ממסכי מחשב צבעוניים. החידוש הטכנולוגי המהפכני הביא איתו סגנון עיצובי בלתי נשכח בשם "סקיומורפיזם". על פי העיצוב בסגנון הסקיומורפיזם, אובייקטים חדשים ייזכו לעיצוב בהתאם לאובייקט פיזי שמזוהה איתו, או במילים אחרות, מלל אמור להיות שחור על רקע לבן (ראו עיתונים, ספרים וכדומה), כמו שכפתור צריך להיות בעל נראות תלת־מימדית (למשל המפסק שמדליק את האור בחדר). עם ההתקדמות הטכנולוגית באה מציאות חדשה שבה הרקעים הכהים של שנות ה-70-60 נעלמו וטרנד חדש נוצר, טרנד שמזוהה עם הביטוי "Light mode".
אז מה עדיף, Dark mode או Light mode?
מצד הבריאותי
הקידמה הטכנולוגית הביאה איתה מגוון כלים שהפכו את חיי היום-יום שלנו לפשוטים יותר. המכשירים הסלולריים, המחשבים המודרניים והאינטרנט הפכו אותנו לצרכנים בלתי פוסקים של תוכן שיכול להשתנות בכל רגע נתון, בהתאם לרצון שלנו ולצרכים שלנו. כיום, יותר מתמיד, אנחנו מחוברים למכשיר הסלולרי כמעט לאורך כל שעות היום והמצב הבריאותי שלנו מושפע מכך. אז מבחינה בריאותית, מה עדיף? להשתמש בממשק בהיר או כהה? התשובה לכך היא חד משמעית – זה תלוי.
על אור כחול שמעתם? אור כחול הוא ספקטרום אור בעל אנרגיה גבוהה שהמקור הטבעי הכי גדול שלו מצוי בשמש. תופתעו לגלות שגם המכשירים הניידים שלנו פולטים אור כחול, ושימוש ב-Dark mode ממזער את כמויות הפליטה הללו. לפי הרווארד חשיפה גבוהה מידי לאור הכחול יכולה לדכא הפרשת הורמון בשם מלטונין, אשר מסייע לנו לשינה טובה בלילה.
למרות זאת, כשמדובר על העין האנושית כדאי לזכור שכל אחד מאיתנו הוא מקרה פרטי. לא תמיד זה המצב, אבל ברוב המקרים אנשים יתקשו לקרוא מלל לבן על רקע שחור לאורך זמן בשל המבנה הפיזיולוגי של העין. כאשר קיים רקע לבן האישון קטן יותר ולעומת זאת, כאשר קיים רקע קהה האישון גדל כדי להכניס יותר אור לעין, מה שיוצר טשטוש וחוסר מיקוד.
חיסכון בסוללה
אנחנו חיים בעידן שכל רגע דבר גדול יכול לקרות, ולכן עלינו להיות תמיד זמינים לצפות, להגיב ולשתף. בתקופה זו הזמינות שלנו תלויה במכשיר הסלולרי שנמצא איתנו 24 שעות ביממה – 7 ימים בשבוע. החברות הגדולות עשו, עושות ויעשו שינויים מהותיים בממשקים שלהם כדי להתאים עצמן למציאות המאתגרת וכן, השינוי בא לידיי ביטוי גם בהארכת חיי הסוללה של המכשירים הסלולריים. בשנת 2018 הודתה חברת הענק גוגל שעל פי בדיקות שערכו ניתן להיות בטוחים שפיקסלים שחורים צורכים פחות סוללה מפיקסלים לבנים. בעקבות המסקנות תאיץ גוגל את המעבר שלה למצב עיצוב כהה וכבר היום ניתן לראות את ההתקדמות האדירה שנעשו באפליקציות כמו Gmail ו-Youtube.
זה נראה טוב
רוב האנשים לא יודעים על היתרונות והחסרונות של ה-Dark Mode על פני ה-Light Mode ובסופו של דבר, טרנד אופנתי הוא טרנד אופנתי ולא משנה איך נהפוך את זה – רוב האנשים אוהבים להשתמש בממשקי Dark Mode (סביר להניח שאם זה לא היה מוצלח מבחינה עיצובית, ממשק זה לא היה פורץ לחיינו בצורה כל כך דרמטית). הנראות הכהה נותנת תחושה מסתורית וייחודית שהופכת את החוויה למושכת יותר. מבחינה עיצובית, הניגודיות של רוב הצבעים על רקע שחור נראית מעולה לעומת רקע לבן שגורם לצבעים כמו צהוב וירוק כמעט להיעלם.
5 אתרי אינטרנט שנראים מעולה ב-Dark Mode
Corebook
Themagos
Volkfi
Get wearable
Eclipse
עיצוב ממשקים מעניין אותך? בוא לקבל כרטיס כניסה לכל משרד פרסום, או סטודיו לעיצוב שמתמחה בתחום עיצוב הממשקים ועיצוב לדיגיטל. קורס גרפיקה לדיגיטל משלב את לימודי הטכנולוגיות והתוכנות המובילות בתחום.