רואים רחוק – רואים כפול
במאמרי הקודם סקרתי את השימושים הרבים ב״מסך מפוצל״. בסרט ״The Parent Trap״ מ-1961, היווה השימוש במסך מפוצל פריצת דרך באפקטים מיוחדים לשם יצירת ״כפילה״ של השחקנית הראשית, היילי מילס הצעירה. גימיק זה סייע לשווק את הסרט בהצלחה מאחר ועד אז טרם נראה כמותו. השימוש ב״כפילים״ התפתח מאז עד מאוד ובמאמר זה נציג דוגמאות הממחישות את יעילותו.
לפניכם סרטון המסביר ומדגים את תהליך העשיה בימים ההם:
אחדות:
- המחשת רעיון מסויים, או מצב נפשי
- המחשת ״חזרה לאחור״ בזמן
- סיפור העוסק בתאומים, או כפילים
רעיון או מצב נפשי
בסוף שנות ה־90 הופק קליפ מוזיקלי שנחשב בזמנו לעתיר אפקטים מיוחדים, מאחר והוא מיזג כמות גדולה במיוחד של כפילים של שני מבצעי השיר: ג׳ורג׳ מייקל ומרי ג׳יי בלייג׳. הקליפ כלל גירסה מחודשת לשיר AS של סטיבי וונדר, ומאחר ומדובר בשיר אהבה בו על פי הפיזמון החוזר המספר אינו יכול להפסיק לדמיין את אהובתו בכל מקום – הקליפ היה תרגום ויזואלי לרעיון המרכזי בשיר. הקליפ מציג פאב/מועדון שכולו מלא רק בג׳ורג׳ מייקלים ומרי ג׳יי בלייג׳יות. מיזוג הכפילים באמצעים הטכנולוגיים שהיו זמינים בתקופה זו עשה שימוש מרשים בתנועת מצלמה ממוחשבת שתיעדה שוב ושוב צמדי ״כפילים״, ונדרשו שעות מחשב רבות בתהליך הפוסט בכדי ״לתפור״ אותם לסצינה אחת.
לפניכם התוצאה הסופית:
״נסיעה לאחור בזמן״
תאומים או כפילים
בסדרת הפנטזיה ״אורפן בלאק״ העלילה נפתחת בבחורה העדה בטעות להתאבדות של ״כפילה״ שלה. מכאן ואילך היא מסתבכת במאבקי כח של תאגידים חובקי עולם להסתרת טכנולוגיית ״כפילים״ אנושיים – שהיא תוצר ישיר שלה (מבלי שידעה על כך). טטיאנה מסלני הנפלאה (שזכתה לאחרונה בפרס אמי מוצדק מאוד על תפקידיה בסדרה) משחקת את כל הכפילות בדרך אמינה לחלוטין, המציגה אישויות שונות לגמרי, שבכל זאת חולקות קווי דימיון התנהגותיים.
מאחר והכפילות השונות מניעות את העלילה ומופיעות יחד בסצינות רבות במקביל לשחקנים אחרים, נדרש כאן צילום מורכב במיוחד של כל סצינה עם כמה כפילות. בנוסף לשימוש במסך ירוק/כחול הסדרה מצולמת בעזרת ״כפילות״ חיות. טטיאנה משחקת את כל הדמויות – אך כשהן מתקשרות ביניהן והמצלמה עוברת מפניה של אחת לגבה כדי להציג את השניה – ה״כפילה״ החיה היא זו שעומדת עם גבה למצלמה מול טטיאנה. למרות הלוגיסטיקה המורכבת לפניכם אחד הקטעים הנפלאים ביותר בסדרה (בעיני) המציג קצת מאחורי הקלעים עם היוצרים:
ובנוסף קליפ המציג את התפירה הסופית על כל שלביה (עם הבלחות של המסך הכחול):
ולא אוכל שלא להזכיר את הסדרה ״Westworld״, המשתמשת ברעיון הכפילים כתחליף סינטטי לגוף האנושי – המצאה המאפשרת חיי נצח. למעשה זהו רעיון מורכב שנוסה בהצלחה במספר לא מבוטל של יצירות בדיוניות (כולל סרט הקולנוע המוצלח ״הרוח במעטפת״, המבוסס במקור על סדרת קומיקס יפני).
לסיכום, יצירת ״כפילים״ באמצעים העומדים לרשותינו כיום אפשרית בהחלט – למרות שמדובר בתיכנון וביצוע מוקפד ביותר. לפיכך, מתקבל הרושם כי מעטות הפנטזיות שלא ניתנות להמחשה ויזואלית בימינו – ומאחר וזו המציאות –
פלאי הטכנולוגיה בשילוב עם שחקנים מוכשרים תורמים להנאה כפולה ומכופלת 🙂