7 טיפים לעיצוב לוגו מנצח
כולם יודעים מה זה לוגו, לא? אותו ציור קטן, כמו התפוח של המותג "Apple". אבל גם למותג "Google" יש לוגו, אותיות בצבעים שונים, אבל בלי ציור קטן שצמוד אליהן. למותג "Amazon" יש מעין ציור קטן של חץ, או חיוך, צמוד לאותיות a ו-z. למותג "Pay Pal" יש סימן המורכב רק מ-2 האותיות הראשונות. ולמותג "Airbnb" יש סימן המורכב רק מהאות הראשונה. אז מה הולך כאן? מה החוקיות? ומה זו בכלל המלה ”מותג" הצמודה לכל השמות המפורסמים הללו?
מהו מותג
המושג "מותג" הינו מושג גדול ורחב שראוי למאמר נפרד. מה שאנו צריכים לדעת כעת הוא רק שמותג (Nike) הינו מוצר (נעל ספורט) עם סיפור. מותגים אינם נוצרים בבתי חרושת, או בחברות תוכנה, אלא במוח של הצרכנים. מותג הינו אירוע פסיכולוגי, מעין חוזה שנחתם בין היצרן לבין הצרכן, המקנה ביטחון בקניה. כל מיני סוגים של ביטחון. ביטחון כלכלי, מעמדי, אישי, משפחתי, לאומי, אינטלקטואלי, רגשי ועוד.
והלוגו? הלוגו הינו בעצם הביטוי הרעיוני, היצירתי והחזותי של הסיפור הזה, שהופך לדוגמה, משקה שחור, מתוק ומוגז ל-Coca Cola.
היסטורית, המלה "לוגו" הינו קיצור של "לוגוטייפ", שבעבר היתה שמורה לרעיונות מבוססי אותיות בלבד (כמו קוקה קולה). עם השנים, גם הסמלים השונים, וכן קומבינציות שונות של סמלים וטיפוגרפיה, נכללו תחת מושג זה.
יאללה לטיפים:
1. מתחילים במחקר
שואלים את הלקוח 4 שאלות (אמנם השאלות פשוטות, אך התשובות עלולות לאתגר את הלקוח):
- מה המסר? – מהו הסיפור? מה אנחנו רוצים שידעו ויזכרו מהמותג שלנו?
- איך נעביר את המסר? – באיזה סגנון? – לדוגמה: יוקרה? הומור? הפחדה?
- למי מיועד המסר? – מי קהל המטרה? דאטה סוציו-אקונומית (שכר, מקום מגורים), לצד פסיכו-גרפית (מאפיינים אישיותיים), הטיות מגדר וגיל וכו'.
- היכן קהל המטרה יפגוש את המסר? על המדף בסופרמרקט? על מסך הסלולר?
וא"כ – המשך המחקר:
- ביקור במפעלים ובחנויות.
- בדיקת המוצרים/שירותים.
- שיחות עם צרכנים ועובדים.
- התרשמות מהמתחרים (חשוב מאד! למידת המתחרים תאפשר לכם לזהות את מאפייני הקטגוריה בה פועל הלקוח שלכם, ולהתלבט איתו אם לעבוד עם אותם מאפיינים או לא).
- למידת התוכניות העסקיות (שלא תופתעו בעתיד מדרישה או יישום, שהלוגו שלכם לא תוכנן להתמודד אתם).
- יישומים ושימושים שייעשו בלוגו (דסקטופ, מובייל, אריזה, שלט חוצות וכו').
- הארצות/התרבויות שבהן יופיע (לדוגמה, תרבויות שונות עלולות לפענח את אותו הגוון באופן שונה).
- סכומי הכסף שהלקוח מוכן להוציא על הפקה.
- סוג הלוגו – לוגוטייפ (רק אותיות, כמו Google)? או סמל, מוחשי (Apple)? או מופשט (Pepsi)?
- גודל מדרגי (Scalability): מגודל קטן על מסך הסלולר, ועד שילוט ענק בנתיבי איילון.
2. שלב הקונספט
לאחר שסיימנו את המחקר, נתחיל לעכל את כל המידע שאספנו. עכשיו עולים הרעיונות הראשונים (סיפורים! זוכרים? מותגים הם סיפורים), צצים לוחות ההשראה, שמשות של אסוציאציות ומפגשים של סיעור מוחות. האמת, זהו שלב כיפי למדי!
3. סקיצות ידניות.
עיפרון ונייר (לואו-טק, אני יודע), או סטיילוס ולוח ציור דיגיטאלי? לא ממש משנה. זה השלב שבו אתם יוצרים עשרות סקיצות ידניות, בזמן קצר יחסית. כן, עשרות. לפעמים גם מאות. בכל מקרה, לא 2-3. מה יש בסקיצות הללו? קבוצות-קבוצות של רעיונות, בהתאם לכיווני הפיתוח האפשריים.
זה הזמן לבחון סוגים שונים של לוגו:
- לוגוטייפים (רק אותיות)
- סמל מוחשי (כמו הלוגו של Twitter)
- סמל מופשט (כמו הלוגו של Reebok)
- ראשי תיבות (כמו הלוגו של Under Armor)
- אות ראשונה (כמו הלוגו של Adobe)
- לוגו חופשי (כמו הלוגו של הטור-דה-פראנס)
- לוגו עם טוויסט (כמו Mother & Child הגאוני של המעצב האמריקאי Herb Lubalin)
- לוגו מבוסס נגטיב ספייס (כמו הלוגו המרשים של גן החיות של פיטסבורג)
- וכמובן, קומבינציות בין כל הכיוונים הללו.
4. אילוסטרייטור
סקיצות נבחרות נכנסות לאילוסטרייטור. אנו זקוקים לתוצר ווקטורי שיכול לגדול ולקטון ללא בעיות. אז בשלב זה תשכחו מהפוטושופ. רגע, באמת לא ניתן להכין לוגו בפוטושופ? ניתן, כמובן, בעיקר אלו המבוצעים בטכניקות חופשיות העושות שימוש במברשות שונות. הבעיה הגדולה בלוגו מבוסס פיקסלים נעוצה ביכולת הגדלה נמוכה!).
כלים מומלצים:
- רשת (גריד) – יש מגוון אפשרויות: משבצות (מסוגים שונים), איזומטרית (30 ו-60 מעלות), יחס הזהב, לצד רשתות בבניה עצמית המותאמות לפרויקט שלכם.
- Shape Builder Tool
5. מיקוד בכלי הרשת (גריד). למה כדאי
- ארגון ומיקוד
- עידוד לפשטות (על זמניות)
- גמישות – קווי הרשת מרחיבים אפשרויות
- תכנון הרמוני
- גימור ברמה גבוהה
ממה להיזהר:
- הגבלת היצירתיות ותחושת "כלא"
- בניית רשת עלולה לקחת זמן רב
- קיימת עקומת למידה גבוהה ברשת חדשה
- קל להילכד במתמטיקה ולשכוח מהאסתטיקה
- קל "להיתקע" ברשת ולשכוח לשבור את הכללים
סמל יקב דלתא משלב בין צורת האות D באנגלית, לצורת המשולש, סמל האות דלתא ביוונית. הקצוות השמאליים של הסמל מזכירים ענבים, והצורה הכללית עגלגלה ונזילה, קצת כמו אשכול בשל
6. קודם כל בשחור-לבן ורק א"כ בצבע
על הלוגו להיות יציב, ברור ומדויק, במבנה בסיסי של שחור לבן, לפני שמתחילים לבדוק אפשרויות צבעוניות.
על הצבע להעצים את סיפורו של המותג. צבע הוא כמובן עולם תוכן שלם. צבעים מנוגדים? שכנים? רוויים? מונוכרום? מולטיקולור? באיזה מודל? וכו'. יש מספר כלים אוטומטיים (ל-Adobe, וגם למתחרים) המציגים המלצות לקומבינציות של צבעים.
גוונים נפוצים:
- אדום – משדר עוצמה ותשוקה. וודאות, אנרגיה, אינטנסיביות. מושך תשומת לב ומעורר רגשות עזים. נתפס באופן אוניברסלי כמייצג את הרומנטיקה. גורם לעלייה בדופק ובתיאבון, כמו גם לתחושת דחיפות.
- כתום – משדר שובבות, התרגשות, חום, ויצירתיות. נקשר למשחקיות והתלהבות. מגביר פעילות מוחית, אך עלול להיתפס גם כאגרסיבי. שילוב של ידידותיות וגירוי מנטלי הופכים אותו לכלי יעיל לעידוד צרכנים לבצע פעולה.
- צהוב – כיפי וידידותי. מייצג אושר ואופטימיות. לא אמור להפתיע את מי שאי פעם ראה "סמיילי" קלאסי. עליז וחם, ומעודד תקשורת. נקשר לעיתים גם לזהירות, כמו בשילוט ורמזורים. עלול לגרום למאמץ אופטי. גוונים עזים עלולים להרתיע תינוקות.
- ירוק – מייצג נעורים ורעננות, צמיחה ואקולוגיה, בריאות ושלווה. מעורר תחושת רגיעה וריפוי. זהו צבע הצמחייה, כך שהוא מזכיר לנו את הטבע והבריאות. קשור גם לכסף ועושר.
- כחול – נתפס כרגוע והגיוני. קשור לשמים ולאוקיינוס, אשר מעוררים רגשות של שלווה וביטחון. הוכח שאנשים הם פרודוקטיביים ביותר כאשר הם עובדים בחדרים כחולים. כחול ידוע גם כבולם תיאבון. למרות שהוא לא תופס תשומת לב כמו אדום או צהוב, כחול הוא צבע אהוב ביותר על גברים ונשים כאחד.
- סגול – הצבע הקלאסי של האצולה והמלוכה, נקשר לרוב לעושר ומותרות. הוא גם מייצג פנטזיה, מסתורין וקסם, ויכול לעורר תחושה של חוכמה, דמיון ויצירתיות. מותגי היופי משתמשים לרוב בגווני סגול בלוגו שלהם, במיוחד אלה עם מוצרי אנטי אייג'ינג.
- ורוד – משמש בדרך כלל בסמלים של מותגים המיועדים לנשים. קשור גם למתיקות, ונראה בסמלים של מזון מתוק, כמו גלידה וסופגניות. ורוד נתפס גם כצבע "מהנה" שיכול לעורר תחושת משחקיות.
- שחור – נתפס כצבע רציני, ללא "משחקים", שיכול לעורר תחושה של תחכום. למרות שהוא עשוי להיראות רגיל, הוא משמש לרוב למוצרי יוקרה בגלל תחושת האלגנטיות והזוהר שלו. שחור יכול גם להראות לצרכנים שהמותג מסתורי ואקסקלוסיבי.
האתר של Adobe הוא כלי שימושי לעבודה עם צבע לכל מעצב
7. הלוגו הינו חלק משפה חזותית כוללת
עם כל הכבוד ללוגו (ויש כבוד!), הוא לא מופיע לבד. ברוב המקרים תתבקשו לעצב לצד הלוגו שורה של יישומים שהלוגו יופיע בהם. נקודות הממשק של המותג עם הקהלים שלו הינן מרובות, ולא בכולן הלוגו הינו האלמנט הראשון או הדומיננטי. הלוגו משמש פעמים רבות כחיל חלוץ ההולך לפני המחנה, אך מושך אחריו החלטות עיצוב רבות: פלטת גוונים מתרחבת, אופציות טיפוגרפיות מגוונות, דימויים שונים המצטרפים לתהליך וכו'.
פיני מזרחי
סטודיו לתקשורת חזותית
054.4726914